Micha Braaksma

Een dichter, een filosoof, een kunstenaar, een schrijver, een atleet, een politicus, een wetenschapper, een criticus. 


Deze, en nog vele meer, zou ik willen worden. Maar dat waarschijnlijk gaat niet. Wellicht een aantal. Of misschien helemaal geen. 


Ik ben in veel geïnteresseerd, van het ontstaan van sterrenstelsels, tot de politieke geschiedenis van de aardappel. En als ik ergens nog niet geïnteresseerd in ben, heb ik er gewoon nog niet genoeg aandacht aan besteed. 


Ik ben geboren in Vlissingen (2004), opgegroeid in Middelburg en sinds 2023 verhuist naar Tilburg.


Ik ben alsmaar actiever geworden met het deelnemen aan tal van bezigheden. Zo heb ik mij ingezet op academisch gebied, maar ook sterk op kunst, cultuur en fashion.
Literatuur


Van jongs af aan heb ik absoluut niks gehad met kunst en cultuur. Ik vond lezen en schrijven het saaiste op aarde en deed het dan ook alleen voor school. De beeldende kunst was ik net zo ongeinteresseerd in. Mondriaan en Picasso konden naar mijn idee gewoon kleuters zijn die net hadden geleerd om in de lijntjes te tekenen. 

Mijn eerste stappen hiertegenin kwamen van een geerfde camera en van mijn eerste boek die ik voor mijzelf had gekocht; Meditations van Marcus Aurelius. Hierna heb ik mij alsmaar verdiept in zowel filosofie als in fotografie en zijn beide gevormd tot grote gebieden van passie.

Alhoewel ik de fotografie meer voor zichzelf laat spreken, laat ik mijn filosofische interesses vaak samen komen met mijn passie voor schrijven. Ik ben begonnen met schrijven vanwege een liefde uit Parijs, voor wie ik liefdesbrieven en gedichten schreef. De liefde liep weg maar het dichten en schrijven bleef. Ook draag ik sommige van deze teksten geregeld voor op verschillende podia door Nederland. Ik ben al meerdere malen verschenen in verschillende (literaire) tijdschriften, exposities en bundels. In 2023 won ik de derde prijs Taal bij Kunstbende Zeeland. 

Ook ben ik op andere manieren betrokken geworden met literatuur en cultuur. Zo werk ik onder anderen bij literair platform en tijdschrift De Baaierd als ambassadeur voor de jeugd en ben ik hoofdredacteur bij ROATS|Magazine, een literair tijdschrift voor jongeren. Ook ben ik bestuurslid van kunstenaarsorganisatie De School, die zich inzet voor kunst en kunstenaars in Zeeland en daarmee ook Zeeland zelf. Daaruit heb ik meerdere exposities gecureerd. Ik heb op de Hogeschool Zeeland het eerste studententijdschrift opgezet gericht op kunst en cultuur, genaamd HZine. 


Fotografie


Na het erven van een camera van een zeer geliefd familielid heb ik hem jaren als decoratiestuk laten verstoffen. De angst voor de talloze knopjes en lichtjes die erop zaten kon ik uiteindelijk overstijgen. Ik heb de camera en de lens zo veel gebruikt dat ze het beide hebben begeven. Nu staan ze weer op dezelfde plek op mijn kast. Ditmaal niet uit angst, maar uit waardering voor het vak en voor de persoon van wie ik hem heb gekregen. 

Met mijn fotografie ben ik tot de dag van vandaag nog aan het experimenteren en ontwikkelen. Ik heb oneindig veel interesse in de mens. Ik hou er dan ook van om hen te fotograferen, zowel op straat als in de studio. Met mijn studiowerk uit ik graag nog meer mijn eigen creativiteit doormiddel van fashion en sterke expressie. Daarnaast ben ik ook actief met commercieler werk voor onder anderen evenementen.

Mijn werken zijn al meerdere malen geëxposeerd in verschillende locaties door Nederland en gepubliceerd in fysieke tijdschriften en online.
Fashion


Mijn interesse in fashion styling en design stamt net zoals mijn schrijven ook uit Parijs. Waar ik na meerdere bezoeken helemaal werd ingenomen met (tweede)hands kleding. Inmiddels is dit uitgelopen van interesse tot 'obsessie', waarbij nu de regel geldt dat ik niet meerdere malen in dezelfde outfit gezien wil worden. Ik probeer nog steeds mijn moeder ervan te overtuigen dat 80 broeken een normale hoeveelheid is. 

Ik probeer graag grenzen te verleggen. Ik schuw niet van aandacht en ik schuw er niet van dat te zeggen. Ik draag de ene dag een driedelig pak, inclusief overjas, manchetknopen, zakhorloge, pochet, leren handschoenen, koffer en het passende taalgebruik en lichaamstaal. De volgende dag draag ik net zo graag een croptop en een korte rok met eyeliner, oogschaduw en gelakte nagels. Voor mij is mijn lichaam en uiterlijk een tabula rasa en daar maak ik graag gebruik van in de grootste mate. 

Naast mijn persoonlijke uitstraling ben ik ook op professioneel vlak actief als model bij PLATFORM Agency, gebaseerd in Amsterdam, Madrid en Berlijn. Daar ben ik vooral actief als model voor de high fashion industrie in het buitenland. Op de Universiteit Tilburg heb ik daarvoor een Talent Status distinctie en word ik nog verder ondersteund in mijn carrière. 

Onderwijs


Na mijn middelbare onderwijs, waar ik havo/vwo cum laude slaagde als hoogste van mijn jaar, ben ik gaan studeren aan de Hogeschool Zeeland. Daar nam ik deel aan de opleiding Global Project and Change Management (GPCM), een zeer vernieuwende opleiding die volop streeft naar leren en niet naar onthouden. Tegelijkertijd is er ook een grote focus op hedendaagse themas als duurzaamheid, waarbij gevraagt wordt naar een zeer actieve deelname van studenten. Daar heb ik dat dan ook absoluut volgehouden. Ik heb samen met mijn klas aan tal van evenementen deelgenomen en opgezet, zoals protesten, strand en stads clean-ups, kleding inzamelingen en ander vrijwillgerswerk. Daarnaast nam ik deel aan de Opleidingscommissie, was ik Ambassadeur voor Gender Gelijkheid en deel van vele andere teams en commissies. Ik was lid van de Hogeschoolraad van de gehele HZ en nam daar nog verder de positie in als lid van het Dagelijksbestuur, de hoogste studentenpositie op de school. Vanuit daar heb ik mij ingezet voor een breed scala aan initiatieven. Ook heb ik met medestudenten het eerste studententijdschrift van de HZ opgericht genaamd HZine, dat zich focust op kunst en cultuur. 

Na het cum laude voltooien van mijn eerste jaar bij GPCM ben ik verhuist naar Tilburg. Daar ben ik gaan studeren aan de universiteit aan de opleiding Liberal Arts and Sciences. Hier zat ik voor het eerst in een grote collegezaal en kon ik amper geloven dat ik er zat. Na een zeer gecompliceerde jeugd waarbij er werd gezegd dat ik de middelbare school niet eens zou afmaken, heb ik dat honderd maal overtroffen. Ik heb mijn middelbare school als enige op mijn school voltooid met vwo vakken en daarnaast nog steeds cum laude gehaald en het hoogste geslaagd van mijn jaar. Ik heb mijn propedeuse gehaald op het hbo, nog maals met cum laude, en zit nu met tranen van trots te schrijven in Tilburg, waar ik morgen weer naar mijn colleges ga.